Wanneer u denkt aan de criteria voor Woonurgentie te voldoen kunt u woonurgentie aanvragen.
Het is belangrijk dat u de vragen naar waarheid invult. Wij toetsen dit onder andere door de onderstaande gegevens te controleren:
- Een inkomensverklaring 2023/2024 van de Belastingdienst.
- Uittreksel Basisregistratie Personen met alle historische adressen.
- Uw huidige inkomensgegevens (laatste loon en/of uitkeringsspecificatie).
- Verhuurdersverklaringen van de afgelopen vijf jaar, waarin staat dat u geen huurschuld heeft en geen overlast (heeft) veroorzaakt.
- Indien van toepassing, een ouderschapsplan.
- Indien van toepassing, een verklaring van een hulpverlener en/of instelling waarin uw psychische en/of sociale problematiek wordt benoemd wanneer deze betrekking heeft op uw woonsituatie.
Als u alle vragen heeft beantwoord kunt u een aanvraag voor woonurgentie doen.
Nadat u dit gedaan heeft kunt u via “mijn woonurgentie” uw eigen aanvraag beheren.
Aanvragen kunnen worden getoetst op basis van de gegevens van de Basisregistratie Personen (BRP).
Het aanvragen van woonurgentie in de gemeente Groningen kunt u zelfstandig en gratis doen door de urgentiewijzer in te vullen. U hoeft voor uw aanvraag woonurgentie geen tussenpartij in te schakelen. U betaalt geld aan deze partij om diensten van u over te nemen. Dit is echter niet nodig en uw aanvraag wordt ook niet sneller in behandeling genomen.
- Vanwege de huidige krapte op de woningmarkt is het zelfs met een woonurgentie helaas niet mogelijk om in aanmerking te komen voor eengezinswoning/benedenwoning met tuin.
- Proefwonen en Woonkans urgenten moeten rekening houden met een zoektijd van gemiddeld 7 maanden.
- Vraagt u een Woonkanstraject aan, dan duurt het momenteel 3 maanden voordat u uitgenodigd wordt voor een voorwaardengesprek.