Geen urgentie

U komt niet in aanmerking voor woonurgentie. Wat nu?
Hierbij geven wij u een aantal tips om zelf op zoek te gaan naar andere woonruimte.

Woningruil

Woont u in een huurwoning en wilt u verhuizen, maar komt u niet in aanmerking voor woonurgentie? Dan is woningruil misschien iets voor u. Er is sprake van woningruil wanneer twee huurders elkaars huurwoning gaan bewonen. Bij woningruil zoekt u zelf een andere huurder die met u wil ruilen van woonruimte. Op www.woningruil.nl kunt u een advertentie plaatsen en aangeven dat u van woning wilt ruilen. U kunt ook de advertenties van andere huurders bekijken.

Om toestemming te krijgen voor woningruil moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • u heeft een geldige inschrijving als woningzoekende (deze inschrijving is alleen nodig voor de personen die in Groningen gaan wonen)
  • er mag geen huurachterstand zijn
  • er mag geen sprake zijn van overlast
  • u moet minimaal een jaar in uw huidige woning wonen

Kamer zoeken

Een aantal van de Groninger woningcorporaties beschikken over specifieke studentenkamers (https://www.lefier.nl/ik-zoek/kamer-stad-groningen/aanbod-kamers/). U kunt contact met hen opnemen. Daarnaast kunt u zich aanmelden bij de commerciële kamerbureaus in Groningen zoals bijvoorbeeld https://kamernet.nl.

Tijdelijke woonruimte

Bureau Carex en AD-HOC verhuren tijdelijke woningen. Leegstaande woningen en gebouwen worden door de bemiddeling van Carex  en AD-HOC tijdelijk bewoond, waardoor vandalisme en inbraak wordt voorkomen.

Ook corporaties bieden regelmatig woningen aan met een tijdelijk huurcontract. Dit is alleen mogelijk voor één- of tweepersoons huishoudens. Gezinnen komen niet voor deze mogelijkheid in aanmerking. De corporaties plaatsen deze woningen op hun eigen internetpagina.

Particuliere verhuur

Wellicht kunt u via een particuliere verhuurder in aanmerking komen voor woonruimte (https://www.marktplaats.nl/).

Buiten de stad Groningen

De wachtlijsten buiten de stad Groningen zijn korter dan in de stad en in sommige gevallen zijn er zelf woning die per direct beschikbaar zijn. U kan hiervoor de diverse corporaties in de provincie benaderen: https://www.woningcorporaties.nl/groningen en https://groningenhuurt.nl/.

Seniorenwoningen met een korte wachttijd

Voor seniorenwoningen is een korte wachttijd. Dit betekent dat senioren niet in aanmerking komen voor woonurgentie. Er zijn voldoende mogelijkheden om op korte termijn voor een (andere) woning in aanmerking te kunnen komen. U kunt het aanbod vinden op de sites van https://www.woningnetgroningen.nl/ en https://www.woonzorg.nl/.